naar en in Assisi en verder naar Spoleto - Reisverslag uit Spoleto, Italië van Kees en Ellen Rippen - WaarBenJij.nu naar en in Assisi en verder naar Spoleto - Reisverslag uit Spoleto, Italië van Kees en Ellen Rippen - WaarBenJij.nu

naar en in Assisi en verder naar Spoleto

Door: Ellen

Blijf op de hoogte en volg Kees en Ellen

11 September 2007 | Italië, Spoleto

Lieve allemaal,
Het kost even moeite om de draad weer op te pakken, maar hier ben ik met het verslag van
donderdag 6 september:
Even eerst speciale melding over het weer: we hebben vannacht een deken over het bed gelegd, zo koud was het...
Nu lopen we weg met ons jack aan, de lucht is helemaal bewolkt en het is vooral nog steeds heel fris; een thermometer geeft 11 graden aan en dat zijn we natuurlijk niet meer gewend! We lopen heel mooi weg door het universiteitsterrein voor buitenlandse studenten en geloof me, daar wil ik graag studeren! Later klimmen we weer en langs weer een Pere Lachaise verlaten we echt Perugia, waar we het goed hebben gehad, een levende stad met veel moois.
In Ponte Valleceppi lopen we de Tévere (Tiber) over en dan een stuk erlangs. Wat hebben we al veel belangrijke rivieren gekruist. Verder richting San Edigio, Bastia en verder door naar Assisi. Daar hangen donkere wolken maar het is nog steeds droog. Via een wandelpad langs een drooggevallen riviertje lopen we de laatste 7km recht op Assisi af, en dat is meer dan prachtig; dat is reuze indrukwekkend! Steeds ervaren we hoe bijzonder het is een stad te voet te naderen. Het is echt veel intenser, en bij al die bergen die op een heuvel liggen echt super!
Het laatste stuk omhoog is een trap met allemaal namen, en voor we het weten zijn we door de Porta San Pietro de stad binnengelopen. Op de hoek in hotel San Pietro vinden we een kamer met uitzicht op een grote toren, bovendien is de zon gaan schijnen! Om vast een eerste indruk te krijgen bezoeken we de Basilica van San Fransisco en we zijn echt heel erg onder de indruk. De onderkerk vinden we het mooist en je krijgt echt kippenvel bij de crypte van Fransiscus.
Vrijdag 7 september:
Weer een koude nacht gehad, maar vannochtend ziet de lucht er mooi blauw uit. Met het boekje dat Kees gekocht heeft bezoeken we echt alle bezienswaardigheden in Assisi, van boven naar beneden, van links naar rechts en van achter naar voor... Wat een pracht. Alles zo mooi gerestaureert en zo vol geschiedenis. Wat ons verder aanspreekt is de aanwezigheid van zoveel monniken en nonnen, die ook rondleidingen verzorgen en met mensen in gesprek zijn! Zoveel kerken hebben we al bezocht en de meesten zijn toch wel heel erg stil (en vochtig). Een levend museum dus, en we verdiepen ons verder in het leven van Fransiscus.
Verder smullen we er van ons 2e gebakje deze vakantie en zijn we dik tevreden.
Zaterdag 8 september:
Het is een stralende dag en nog lekker fris als we Assisi uitlopen richting de Chiesa San Damiano, de kerk waar Fransiscus veel is geweest. We hadden hem graag bezocht, maar niet met de busladingen mensen die er nu al staan te wachten.. Dus verder het dal in richting Cannara. We worden de verkeerde kant opgestuurd en lopen veel km om, intussen hevig genietend van de prachtige uitzichten zowel links als rechts; het dal is echt vlak en links en rechts mooie bergketens met op de lagere hellingen druiven en olijven met hun mooie huizen en daarboven bossen of zelfs hele kale toppen! Het verveelt niet. Na Cannara gaan we door naar Bevagna en dat is ons doel voor vandaag. Het is alweer mooi en oud en op zoek naar onderdak vangen we bot in een ex-klooster, maar de eigenaar is zo aardig iets anders voor ons te regelen en dat blijkt dat in een palazzo te zijn... Ook helemaal niet erg, 't is heel mooi in stijl. En daar passen deze zwervers natuurlijk goed in!! Om in stijl te blijven eten we 's avonds in een oud Romeins theater, echt mooi en nog lekker ook!
Zondag 9 september:
Vandaag doen we het rustig aan. Dat kan ook nu we ontdekt hebben dat de reis zo'n 200 km korter is dan waarop we gecalculeerd hebben... We lopen het stadje uit bij stralend weer, de kou is weer helemaal uit de lucht en we lopen in korte broek en hemdje. We willen vandaag naar Montefalco en omdat we daar Limoncelli gaan proeven zullen we er toch een dagje moeten blijven... Het is een rustige zondag en de heuvels waar we over lopen en die we om ons heen zien zijn allemaal heel liefelijk. Wat een rust en wat een genieten. Dan nog wel even een klim naar het stadje, maar dat voelt ook wel heel erg lekker. Even stoempen zeggen we dan! De VVV helpt ons aan het adres van Emanuelle Bicci die een B&B heeft binnen het stadje. Ook weer een leuke ervaring, want haar huis is een soort familiemuseum, en ook met veel boeken waar we heerlijk van genieten, als we de kans krijgen tenminste want Emanuelle is een spraakwaterval, kent Kees Roodenburg (schrijver van het wandelboek "In het spoor van Sint Fransiscus") en daar moeten we alles van horen.... Enfin, ook wel weer heel charmant en zo blijft iedere dag anders.. We lunchen op een leuk pleintje en dan belt Ed om Kees als eerste te feliciteren met zijn verjaardag van donderdag a.s. (!!!), dan belt Mieke om te vertellen hoe heerlijk haar weekend in Nederland is, dan stuurt Jolita een smsje, en belt Kees nog even met Leo om te vragen waar dat restaurantje zit van de limoncelli.. Een echte familiezondag dus en dat bij 30 graden met een wijntje en een lunch onder een parasol.. Montefalco hebben we vlug gezien, dus we nemen lekker tijd om te lezen en te rusten!
's Avonds zitten we vast en zeker in het restaurant dat Leo en Trix bedoeld hebben, want voordat we na het eten onze limoncelli krijgen moeten we ook nog van een andere likeur proeven. En ook die was niet te versmaden!
Maandag 10 september:
Na het ontbijt worden we uitgezwaaid en gezoend door Emanuelle en haar zuster en door de poort lopen we weer heel prachtig het stadje uit. Het is maandag en we denken aan alle mensen die nu naar hun werk gaan, en genieten nog even extra. Het weer is stralend en we zijn op weg naar Spoleto. We hebben er zin in en zijn benieuwd. Onze uitzichten zijn alweer helemaal prachtig en als ik in Bruna in winkel nectarines en bananen koop vraagt een oud dametje me over onze reis. Ze wil vanalles weten en als ik het allemaal heb verteld concludeert ze dat het fantastisch is als je genieten kunt van zo'n vrij leven!, en krijg ik 2 dikke zoenen. Heerlijk! Verder met de nectarine in de hand. Na een stukje verkeersweg ontdekken we bij Protte een fietspad in aanleg naar Spoleto en lopen we weer door prachtige natuur. Vlak voor Spoleto toch weer langs een drukke weg, maar dat hoort er ook bij. Na de buitenwijken komen we aan bij het centro storico, dus lopen we weer een stuk omhoog. In hotel Aurora vinden we een kamer voor 2 nachten, het is een prima plek. We bewaren onze nieuwsgierigheid voor morgen en zitten heerlijk op een terras.
Dinsdag 11 september:
Vandaag wat meer wolken in de lucht, maar we stappen met ons plan voor Spoleto weer lekker weg. Er is veel te zien, maar ook heel veel in restauratie. Eigenlijk ruikt de hele stad naar nat cement. We lopen uren rond en zien toch weer heel bijzondere dingen. Veel uit de tijd van de Romeinen en dat blijft toch heel bijzonder. Ook zien we weer een stoere kerk uit de 12e eeuw, sober, baksteen en erg mooi! Ook lopen we in een romeins theater en zo zijn we weer heel tevreden. Lunch op een terras, want de temperatuur blijft heerlijk.
Nu heb ik weer een poosje in een Internetcafé doorgebracht om jullie bij te praten. Straks komt Kees en proberen we meteen de foto's erbij te zetten. Morgen lopen we verder richting Terni. Op de borden is het nog 142km naar Rome, maar dan zullen we toch echt nog een omweg maken!!
Veel liefs van ons beiden en voor wie Kees wil feliciteren en zijn nummer niet weet: 0031650254269, smsjes vindt hij ook leuk!

• 11 September 2007 - 16:00

Leo & Trix:

Heerlijk, heerlijk die verhalen, we kunnen er geen genoeg van krijgen. We weten nu al dat we dit enorm gaan missen....!!!!
    Liefs en nog vele heerlijke loopdagen.

• 11 September 2007 - 17:01

Ak:

He mensen,

Zondag al door de telefoon gehoord en nu de plaatjes er nog bij schitterend!!!
    Heb je overigens al een uitgever gevonden El? Is misschien wel een idee... Kees als padvinder en jij overal verslag van maken.... t Is maar een idee, maar als ik zo de reacties van iedereen lees valt er een leuke boterham te verdienen.. Enfin, we genieten van de verhalen dat snappen jullie.
    Ben benieuwd of jullie stiekem al weer over een volgende reis filosoferen????
    Tot horen...... liefs Ak.

• 11 September 2007 - 19:13

Kalsbeekjes:

He wandelaars,

Jullie maken ons helemaal lekker met Limoncelli, we waren het alweer vergeten, maar opeens kwam daar de smaak weer in onze gedachten....
    Bedankt voor je felicitatie mail, nog 3 uurtjes en dan ben ik echt alweer een jaartje ouder.

de Kalsbeekjes

• 11 September 2007 - 20:25

Ab En Esther:

Geweldige foto's van deze week, wat zullen jullie genieten van al dat schoons.Kees, VAN HARTE GELUKGEWENST MET JE VERJAARDAG!!dat er nog vele jaren in geluk en gezondheid zullen volgen en wie weet nog vele kilometers lopen, want jullie hebben nu goed de smaak te pakken, volgens ons.
    Geniet van het vrije leven op de laatste kilometers naar Rome.
    Groetjes uit Beekbergen, doei.

• 12 September 2007 - 10:45

Mieke:

We hebben net al even gebeld, maar leuk om even het lange verhaal te lezen. Het is hier lekker rustig op de uni, dus hoop m'n scriptie snel af te hebben.
    Dikke kus

• 12 September 2007 - 12:18

Joop:

Kees, hartelijk gefeliciteerd! Je telefoonnummer klopte niet, anders had ik het mondeling gedaan. Een fijne dag en verdere reis, heel erg leuk om zo op afstand mee te kunnen reizen! Joop.

• 12 September 2007 - 19:35

Yvonne:

Dat wordt straks afkicken jongens, jullie van het lopen en wij van het lezen. Nog maar 142 kilometer, niet te geloven. Geniet nog maar even van jullie vrijheid. Groetjes Yvonne

• 13 September 2007 - 08:16

Titia:

BUON COMPLEANNO!! oftewel van harte gefeliciteerd, Kees!

Enne het einde is in zicht, but still you gotto keep on walking :-)

• 13 September 2007 - 17:03

Oda:

leuk al die berichten over de leuke plaatsen die wij ook hebben bezocht en enorm van genoten. italie is gewoon een prachtig land met zoveel historie !

geniet maar lekker verder en ik geniet gewoon mee
    Kees van harte gefeliciteerd en drink er maar een extra glaasje op met Ellen.
    groetjes
    Oda en Joop